Фурацилін – застарілий препарат для лікування рожи

Фурацилін – застарілий препарат для лікування пики

Для місцевого лікування рожи досі широко використовується протимікробний засіб – 0,02% розчин фурациліну. Ефективні способи і особливості лікування можна прочитати у цій статті https://olgrad.kiev.ua/rozha-na-nozi-foto-simptomi-yak-likuvati-rozhu/.

Для приготування цього розчину таблетку фурациліну (20 мг) розчиняють у 100 мл кип’яченої води. Розчин застосовують охолодженим.

При бешихі зазвичай беруть чисту матерію з бавовни або бинт, промокують розчином фурациліну і накладають на уражене місце.

В інструкції до препарату зазначено, що до цього препарату чутливі стафілококи, стрептококи, клостридії та ешерихії.

Але, в реальній клінічній практиці, якщо читати дослідження, що вивчають чутливість бактерій до антисептиків, то з’ясовується, що чутливість стафілококів, синьогнійної палички, ацинетобактер до стандартного розчину фурациліну вкрай мала. Це означає, що цей препарат не вбиває шкідливих бактерій, які повинен вбивати. За даними дослідження, яке проводилось у хірургічному відділенні у 2005 році, частота стійкості стафілококів до фурациліну досягала 86%!

Фурацилін – застарілий препарат для лікування пики

Уважні читачі, я думаю, помітять протиріччя, яке полягає в тому, що рожу викликає стрептокок, а не стафілокок, і чутливість треба вивчати до нього.

Але, на жаль, з приводу чутливості стрептококів до фурациліну дуже мало даних. Але вона нам і не особливо важлива, тому що ми застосовуємо місцеве лікування не для того, щоб убити стрептокок на шкірі. Ми застосовуємо місцеве лікування, коли маємо були – і наша мета тут не допустити приєднання гнійних ускладнень, а її якраз найчастіше і викликає стафілокок. Також при місцевому лікуванні хочемо зняти запалення, прискорити загоєння, зменшити закінчення лімфи з рани. Таких ефектів у фурациліну не заявлено.

Тому, з усього сказаного, можна дійти невтішного висновку, що розчин фурацилина для місцевого лікування рожи вже застарів, і функціонально, й у плані чутливості щодо нього бактерій. Зараз є набагато ефективніші препарати для місцевого лікування рожи, якими і потрібно користуватися. На щастя, за ціною вони також доступні.