ХГЛ при вагітності

ХГЛ при вагітності

Більшість жінок вперше знайомляться з абревіатурою ХГЛ на ранніх термінах вагітності, коли одержують направлення на аналізи. Цей «гормон вагітності» є важливим учасником змін, що відбуваються в організмі майбутньої мами, а його рівень є як підтвердженням факту самої вагітності, так і опосередковано допомагає зрозуміти її термін. Для чого потрібен ХГЛ розповідають у цій статті https://vnk1.kiev.ua/disease/xgch-pri-vagitnosti-norma-tablicya-vid-zachattya-po-dnyax-rozshifrovka-analizu-krovi-yak-zrostaye-riven-pokaznik-pislya-ekz/.

Що таке ХГЛ і в чому його роль?

За цим скороченням ховається гормон зі складною назвою «хоріонічний гонадотропін людини», який запускає важливі процеси, пов’язані з виношуванням дитини. Так, завдяки ХГЛ при вагітності жовте тіло (тимчасова залоза, що відповідає за секрецію необхідних для плоду гормонів, яка утворюється і розсмоктується протягом кожного менструального циклу), здатне прожити 10–12 тижнів замість звичайних двох — до тих пір, коли ці функції почне виконувати плацента. . На пізніших термінах хоріонічний гонадотропін стимулює активність самої плаценти.

Як змінюється ХГЛ на тижнях вагітності?

Його рівень починає зростати відразу після зачаття, коли відбувається при імплантації ембріона, на 6-8 днів пізніше. Динаміка концентрації цього гормону в крові та сечі вагітної жінки дуже висока – на ранніх термінах його рівень збільшується у півтора-два рази кожні два дні. Якщо до вагітності норма ХГЛ становить менше 5 мМЕ/мл, то вже на 3–4-му тижні від зачаття (на 5–6-му акушерському) цей показник зростає до тисяч, а в піковий період 7–11 тижнів досягає десятків і сотень тисяч мМЕ/мл. Надалі рівень гормону починає плавно на спад.

Приблизні норми ХГЛ залежно від терміну вагітності представлені в таблиці нижче, ці дані мають довідковий характер. Важливо, що результати вимірювань можуть відрізнятися і залежать від обладнання, що використовується.

ХГЛ при вагітності

Як виміряти ХГЛ при вагітності?

Для визначення точного рівня проводять аналіз венозної крові. Він робиться натщесерце, також необхідно не пити кілька годин до взяття крові. Найбільша концентрація ХГЛ реєструється у першій половині дня, тому рекомендується відвідати клініку вранці. Якщо ви приймаєте якісь лікарські засоби, не забудьте попередити про це лікаря – деякі препарати можуть вплинути на результати аналізу.

Концентрація ХГЛ залежить від методики та лабораторного обладнання, тому для інтерпретації результатів фахівці використовують лише офіційні таблиці лабораторії, де проводили аналіз.

А чи можна виміряти рівень ХГЛ у домашніх умовах?

Всім відомі експрес-тести на вагітність працюють на вимірі ХГЛ у сечі. На другу тест-смужку виробники тестів наносять специфічні антитіла до цього гормону, і якщо його рівень перевищує чутливість тесту, смужка забарвлюється. Зазвичай вони можуть визначати рівень ХГЛ вище 25 мМЕ/мл, що дозволяє застосовувати такі тести для визначення вагітності вже першого дня після затримки. Починаючи з п’ятого дня затримки і далі завдяки високій концентрації гормону в сечі друга смужка з’являється досить швидко.

Важливо!

Експрес-тести на вагітність, що продаються в магазинах і аптеках, при дотриманні рекомендацій в інструкції з використання, мають досить високу точність визначення факту вагітності.

Експрес-тест дає швидку можливість підтвердити чи спростувати свої припущення вже на ранніх термінах. Однак він може показати лише факт збільшення ХГЛ, але не виміряти його рівень. Тільки лабораторна діагностика здатна виміряти концентрацію та продемонструвати динаміку ХГЛ у тижні, що може бути важливою інформацією для фахівця, який веде вагітність.

Важливо розуміти, що експрес-тест може показати хибнопозитивний результат. Підвищення концентрації ХГЛ можливе, наприклад, під час прийому певних препаратів, при деяких захворюваннях репродуктивної системи, нирок тощо. Які б результати показав тест, за остаточною відповіддю про наявність вагітності необхідно звернутися до лікаря.